Izbornik Zatvoriti

Alergeni polen je postao veliki problem današnjice. Sve više ljudi na planeti razvija alergije prema nekoj od ovih čestica još u najranijoj životnoj dobi, a nije neuobičajeno i to da se alergije na polen pojave bilo kada u toku života. Polenske alergije se ne mogu izlečiti, ali se mogu pravilno i blagovremeno tretitati u cilju ublažavanja tegoba koje nisu zanemarljive.

U cilju pravovremenog i razumljivog pružanja informacija, NEA predstavlja aplikaciju xEco Polen koja na jednostavan i prijemčiv način prikazuje podatke o koncentracijama polena 26 alergenih vrsta na 25 lokacija u Republici Srbiji. Stanje na svakoj lokaciji predstavljeno je Indeksom zasićenja vazduha alergenim polenom koji se rangira u 5 kategorija i time daje kroz lako razumljiv indikator jednoznačno određuje nivo rizika od razvoja alergijskih reakcija.

Aplikacija XEco Polen je dostupna na web-u (https://xeco.info/xeco/polen/) u Micorosoft Store-u kao Windows desktop aplikacija (https://www.microsoft.com/store/productId/9NMSV6XPJJ9H) i naravno u Google Play prodavnici za Android platformu (https://play.google.com/store/apps/details?id=io.framework7.polen).

Autor aplikacije Dejan Lekić, član stručnog saveta NEA, je rođen u Beogradu, gde je završio Matematičku gimnaziju i Građevinski fakultet, te magistrirao veštačku inteligenciju u Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu. Takođe je autor aplikacije xEco vazduh (https://play.google.com/store/apps/details?id=info.xeco.twa) koja prikazuje Evropski indeks kvaliteta vazduha u Srbiji.