Izbornik Zatvoriti

Prema Zakonu o zaštiti vazduha, Član 17, nacionalne, regionalne i lokalne institucije su u obavezi da do juče (61. dana u kalendarskoj godini) u sredstvima javnog informisanja, elektronskim medijima i na druge načine objave godišnje izveštaje o kvalitetu vazduha za 2021. godinu. To se naravno nije dogodilo.

Nedostatak ljudskih resursa u oblasti zaštite kvaliteta vazduha, kao jedan od verovatnih racionalnih objašnjenja za ovo nepoštovanje Zakona, ne amnestira nadležne, koji su umesto da stvaraju nove generacije stručnjaka u ovoj oblasti, višegodišnjim protivzakonitim angažovanjem nestručnog i partijski nametnutog kadra, u potpunosti anulirali već ranije dostignute nivoe kvaliteta i urušili nacionalne institucije.

Pozivamo Državnu revizorsku instituciju da, kao u sličnim slučajevima kršenja Zakona neispunjavanjem definisanih obaveza, započne vanredni postupak revizije i utvrdi odgovornost nadležnih za ovaj nedopustivi propust koji za cilj ima sprečavanje informisanosti građana u skladu sa njihovim Ustavom i mnogobrojnim zakonima garantovanim pravom na pravovremene i tačne informacije o stanju životne sredine.