Izbornik Zatvoriti

Dan koji bi trebalo da predstavlja simbolički praznik životne sredine, građani Srbije dočekuju okruženi stravičnim zagađenjem svih medija životne sredine. Ni 7500 umrlih u Srbiji od prekomernog zagađenja vazduha, nije dovoljno državnim institucijama da deluju kako bi rešile problem i posledično zaštitile zdravlje građana i građanki Srbije.

Analiza nivoa aerozagađenja u EU i Srbiji je dovoljan dokaz da su veoma neodgovorne izjave da je Beograd na samom vrhu po kvalitetu vazduha u Evropi. Zvanična rang lista 324 grada u EU (izvor: Evropska Agencija za životnu sredinu) prema koncentracijama PM 2.5 čestica, koje su najodgovornije za nivo kvaliteta vazduha i najopasnije za ugrožavanje zdravlja, pokazuje da je „čisti“ Beograd podjednako zagađen kao i poslednji gradovi na toj listi. U poređenju sa gradovima sa preko milion stanovnika dolazimo do još frapantnijih zaključaka. Beograd se nalazi na prvom mestu po zagađenosti vazduha u Evropi!

Vazduh se neće poboljšati parolama, negacijama činjenica i nečinjenjem, već intenzivnim donošenjem i sprovođenjem adekvatnih mera od strane države, čiju volju po tom pitanju ne vidimo.

Gde je Beograd po zagađenju vazduha u odnosu na evropske metropole?