Izbornik Zatvoriti

Prim. Dr. Elizabet Paunović, lekar

Dr. Elizabet Paunović je penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije (Bon, Nemačka). Trenutno radi kao nezavisna ekspertkinja za uticaje životne i radne sredine na zdravlje. Po obrazovanju je lekar (Medicinski fakultet u Beogradu) sa specijalizacijom iz medicine rada, saobraćajne i sportske medicine (Medicinski fakulet u Ljubljani, Slovenija) i postdiplomskim usavršavanjem iz zaštite životne sredine iz Akademske alternativne mreže (Beogradska otvorena škola).

Njeno radno iskustvo pokriva 36 godina rada u oblasti uticaja radne i životne sredine na zdravlje, od praktičnog rada na terenu do vođenja istraživačkih projekata. Glavne oblasti ekspertize odnose se na aktivnosti koje je neophodno preduzimati kako bi se negativni uticaji iz radne i životne sredine na zdravlje sprečili ili smanjili, od procene uticaja, preko izrade strateških dokumenta i zakona do sprovedenih intervencija. Poslednjih godina radila je kao konsultantkinja Svetske zdravstvene organizacije i drugih medjunarodnih organizacija i savetovala vlade nekoliko zemalja u oblasti izrade strateških dokumentata (transfer nauke u javne politike) i intervencija kao praktičnog sprovođenja tih politika u oblsti uticaja životne sredine na zdravlje.

U svojoj karijeri radila je u oblastima rudarstva, hemijske industrije, staklarske industrije i elektronergetike. Preko 13 godina bila je koordinator Službe medicine rada Termoelektrana „Nikola Tesla““. Radila je kao zamenica Sekretara za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi u Beogradu, kao pomoćnica ministra u Ministarstvu zdravlja, bila je narodna poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, da bi poslednjih sedam godina karijere provela u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji na poslovima program menadžera i poslednje četiri godine kao direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje. Živi u Beogradu.