Izbornik Zatvoriti

mr Dejan Lekić, dipl. inž. građevine

Jedan od onivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i osnivač portala Ekstremna ekologija (xEco – Extreme Ecology), tvorac desktop i mobilnih aplikacija xEco Vazduh, xEco Polen i xEco Odžak.

Do januara 2021. godine zaposlen na mestu načelnika Odeljenja za indikatore izveštavanje i informacioni sistem, Agencije za zaštitu životne sredine. Od 2001. do danas na rukovodećim mestima u Saveznom hidrometeorološkom zavodu, Ministarstvu zaštite životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine, u kojoj je od osnivanja, a gde je u periodu od 2010. do 2018. godine obavljao i dužnost pomoćnika direktora.

U periodu od 2007. do 2021. obavljao je dužnost Nacionalne fokalne tačke za saradnju sa Evropskom agencijom za životnu sredinu (EEA) i njenom mrežom za osmatranje i informacije (Eionet) te formirao mrežu nacionalnih institucija za praćenje stanja životne sredine, prikupljanje podataka i izveštavanje ka institucijama Evropske unije. Pripremao je, koordinisao i implementirao mnogobrojne projekte finansirane od strane EU i drugih bilateralnih donora vezane za dizajniranje nacionalnih informacionih sistema monitoringa i zaštite životne sredine sa ukupnim iznosom donacija od preko 10 miliona evra.

U poslednjih trideset godina je istovremeno stekao bogato internacionalno iskustvo radeći kao ekspert, u analizi, razvoju i implementaciji softverskih rešenja u oblasti hidrometeorologije i zaštite životne sredine, koristeći znanja o geografskim informacionim sistemima, bazama podataka i brojnim programskim jezicima. U periodu od 1999. do 2022. godine radio je u mnogobrojnim zemljama (Francuska, Kipar, Bugarska, Crna Gora, Sveta Lucija, Makedonija, Jamajka, Barbados, Bosna i Hercegovina, Grenada, Gvajana, itd.) kao ekspert međunarodnih organizacija (FAO, WMO, WB, UNDP, EU, UNECE, UNEP, OEBS) u dizajniranju, uspostavljanju i stvaranju informacionih sistema i izradi studija u oblasti zaštite životne sredine.

Govori engleski i francuski jezik, diplomirani građevinski inženjer, magistar veštačke inteligencije, završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, gde i danas živi i radi.