Izbornik Zatvoriti

Branislav Božović, dipl. inž. geologije

Inženjer geologije, specijalnosti Inženjerske geologije i Hidrogeologije.

1971-2000. „Geozavod“ (Zavod za geološka istraživanja)
2000-2008. Sekretar sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, 2008-2010., načelnik Odeljenja za monitoring kvaliteta životne sredine. Od 2010. u penziji.

Autor je i koautor brojnih i raznovrsnih inženjerskogeoloških i ekogeoloških projekata geoloških istraživanja za prostorno i urbanističko planiranje i izgradnju različitih objekata. Znatan deo karijere proveo je radeći u oblasti ekogeoloških istraživanja tj. “ geologije okoline“. Koautor je stručnih knjiga „Koncepcija razvoja geoloških istraživanja u Srbiji 1981-2000″, Edicija “ Geologija Srbije“ i Programa „Makroprojekta ekogeoloških istraživanja u Srbiji“. Koautor je Enciklopedije „Zaštita životne sredine i održivi razvoj“(2003, za poglavlje Geološka sredina). Bio je član nacionalnog tima Ministarstva za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine, za izradu novog zakona o sistemu zaštite ž.s.(2001-2003).

Kao gradski sekretar za za zaštitu životne sredine pokrenuo je značajne projekte u oblasti zaštite predela Beograda: Velikog ratnog ostrva, Avale, Kosmaja, Projekta „Vrednovanje šuma Beograda“, Strategiju pošumljavanja Beograda, i kapitalni proaktivni projekat “ Zelene regulativa Beograda. Predavač je na brojnim seminarima u oblasti zaštite životne sredine i zaštite prirodnih vrednosti, sa gledišta geoloških uslova i uticaja, i značaja gediverziteta i geonasleđa. Aktivni je sportista-planinar i instruktor u više planinarskih sportskih disciplina.

Autor je Planinarskoturističkih karata Kopaonika, Stare planine, Valjevskih planina, Avale, Bjelasice. Koautor je projekta Evropskih pešačkih puteva E4 i E7, na deonicama kroz Srbiju. Predavač je na seminarima u planinarstvu u raznovrsnim disciplinama, posebno u oblasti planiranja, trasiranja i obeležavanja planinarskih puteva. Trenutno je predsednik Komisije za zaštitu prirode planina u Planinarskom savezu Srbije. Član je izdavačkog saveta PSS i bio glavni urednik časopisa „Planinarski glasnik“.